Κβαντικός Υπολογιστής, το μέλλον της πληροφορικής

Μια μικρή εταιρεία με τεράστιους πελάτες και ένα προϊόν που ίσως αλλάξει τους υπολογιστές για πάντα, μας συστήνεται στην τελευταία έκδοση του Time.

Πρόκειται για την καναδέζικη εταιρεία D-Wave Systems Inc. που έχει έδρα στο Vancouver και στο περιορισμένο πελατολόγιό της, συγκαταλέγονται πελάτες όπως η εταιρεία αμυντικών συστημάτων Lockheed Martin, η NASA, η Amazon, η Google και η CIA.

Το κορυφαίο της προϊόν αυτή τη στιγμή που υποστηρίζεται από ένα team 110 επιστημόνων και προγραμματιστών, εκ των οποίων οι 30 είναι καθηγητές πανεπιστημίου, είναι το D-Wave 2.  Ένα μάυρο κουτί ύψους τριών μέτρων, που κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια και έχει φέρει την επιστημονική κοινότητα άνω-κάτω.

Ο λόγος; Η καρδιά του, ένας κβαντικός επεξεργαστής στο μέγεθος νυχιού, που ψύχεται στους -273 βαθμούς κελσίου, και με τις ταχύτητες που επιτυγχάνει, είναι σε θέση να λύσει ορισμένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Προβλήματα που σχετίζονται με την ιατρική, την κρυπτογράφηση, την νανοτεχνολογία, τη φαρμακευτική και την τεχνητή νοημοσύνη, και που θα ήθελαν αιώνες να επιλυθούν από τους συμβατικούς υπολογιστές του σήμερα.

Δείτε τον πρόεδρο της D-Wave Systems Inc, Vern Brownell, να αναλύει πως το πρώτο εμπορικό προϊόν με βάση την κβαντομηχανική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο:

Πηγή: www.lifo.gr