5 Startups που θα ακουστούν το 2014

Εάν αναλύσουμε λίγο τα στοιχεία από οικονομική άποψη και μείνουμε προσκολλημένοι μόνο στα εκατομμύρια δολάρια και ευρώ που κατάφεραν να αντλήσουν το 2013 οι startups σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε εύκολα να έχουμε μία «πλασματική» εικόνα για τη χρονιά που φεύγει. Κι αυτό γιατί το 2013 υπήρξε αρκετά μεγάλος αριθμός startups ο οποίος δεν κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια ούτε της πρώτης κλίμακας με αποτέλεσμα να διακυβεβεύεται ακόμη και η ύπαρξή του. Το βασικό στοιχείο πάντως που χαρακτηρίζει το χώρο των αναδυόμενων εταιρειών για τη χρονιά που φεύγει είναι πως υπάρχουν ήδη κάποιες που θα ξεχωρίσουν τη χρονιά που έρχεται ειδικά στο κομμάτι της τεχνολογίας.

Αναλυτικά κάποιες από αυτές:

1. Circa

Πρόκειται για την επιχείρηση η οποία «τόλμησε» να σκεφτεί διαφορετικά τον χώρο των ειδήσεων σε κινητές συσκευές. Η πρώτη εφαρμογή της έκανε επίσημη πρεμιέρα στο appstore στα τέλη του 2012. Πλέον η εταιρεία αριθμεί συντακτική ομάδα 10 ατόμων με επικεφαλής τον πρώην αρχισυντάκτης του Reuters. Έχει ήδη παρουσιάσει εφαρμογή και για συσκευές android και το 2014 αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο και κυρίως πιο φανατικό κοινό.

2. Level Money

Δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο startups που ασχολούνται με οικονομικά ζητήματα να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από το κοινό όσο και από επενδυτές αλλά η Level Money είναι μία σημαντική εξαίρεση. Η εταιρεία που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και ένα από τα ιδρυτικά της μέλη έχει διατελέσει επικεφαλής της Visa κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει πληρωμές από το κινητό του. Οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν ένα κεφάλαιο της τάξης των 5 εκατ. Δολαρίων στην επιχείρηση και μάλιστα σε επίπεδο Α και αυτό είναι ένα σαφέστατο δείγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το 2014.

3. Routehappy

Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία έχει ως βασικό στόχο να διευκολύνει τους χρήστες να ελέγχουν πτήσεις όχι με μόνο κριτήριο τα ωράρια και τις τιμές αλλά και ποιοτικά στοιχεία όπως η θέση, οι παροχές και οι φόροι αεροδρομίων. Το 2013, και πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάιο, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της σε beta μορφή αρχικά, έχει καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια της τάξης του 1,5 εκατ. δολαρίων.

4. Flipboard

Το Flipboard βρίσκεται στην επιχειρηματική σκηνή αλλά μόλις την εφατινή χρονιά κατάφερε να κάνει τρία πολύ σημαντικά βήματα. Αρχικά κατάφερε να δημιουργήσει μία έκδοση συμβατή με windows 8.1 στοιχείο το οποίο την έκανε χρηστική για το 90% των συσκευών (υπολογιστών, κινητών και laptops) παγκόσμια. Δεύτερον η εταιρεία κατάφερε να δώσει πρόσβαση στους χρήστες και σε επί πληρωμή περιεχόμενο στοιχείο το οποίο όπως είναι λογικό «άνοιξε» την αγορά στην οποία κινείται. Τρίτον μέσα από μία δυναμική παρουσία η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση που ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια δολάρια, στοιχείο το οποίο δείχνει με σαφήνεια πως και το 2014 θα είναι μία χρονιά προόδου και δημιουργίας για την εταιρεία.

 5. Clinkle

Το Clinkle θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας κάτι εξαιρετικά μεγάλο το 2014. Και με τον όρο μεγάλο μπορεί να εννοούμε μεγάλη επιτυχία αλλά αντίστοιχα και μία παταγώδη αποτυχία.. η εταιρεία πάντως το 2013 έχει καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία έχει ως στόχο να δώσει μία νέα διάσταση στις ανέπαφες πληρωμές από κινητές συσκευές μέσα από ένα σύστημα το οποίο επεξεργάζεται συγκεκριμένου τύπου υπερήχους. Ο 22 ετών δημιουργός της έδωσε μάλιστα στοιχεία στη δημοσιότητα τα οποία δείχνουν πως περισσότεροι από 100.000 χρήστες έχουν κάνει ήδη αίτηση για να δοκιμάσουν την επερχόμενη εφαρμογή.

 

Πηγή: www.businessnews.gr